KALLJÄSTA FRALLOR

Processed with VSCO with t1 presetProcessed with VSCO with t1 preset

Mitt stora hjärta fyller år idag och för att slippa sticka iväg, höggravid som man är, till affären för nybakta bullar, så förberedde jag dessa kalljästa frallor redan igår. De är SÅ enkla att fixa till och blir verkligen i bageriklass! Knaprig yta och lite sega invändigt! Det blir ca 8-10 bullar på en deg.

På kvällen förbereder du:
4 dl vatten
1/4 pkt jäst
9 dl rågsikt
1 ½ tsk salt
1 msk honung

Jästen blandas upp i vattnet och sedan tillsätts övriga ingredienser rakt ner i bunken. Blanda tills du får en sammanhängande deg och täck sedan med plastfolie och ställ in i kylen.

På morgonen skrapar du ut degen på rejält mjölat underlag. Dra ut degen till en rektangel, ca 40 x 15 cm och vik den sedan dubbel (så den blir 40 x 7,5 cm). Pensla med vatten och strö över pumpa- eller solrosfrön. Jag brukar alltid ta några nypor havssalt också men man tager vad man haver helt enkelt!

Sätt ugnen på 275 grader och låt en plåt stå inne under tiden. Medan ugnen blir varm låter du degen vila (ca 30 min). Därefter skär du upp degen i bitar som du lägger på plåten. Eftersom plåten är så varm så behövs egentligen inget bakplåtspapper. Skjutsa sedan in plåten i ugnen (mitten) och låt gräddas i ca 15 min, eller tills bullarna fått fin brun färg. Låt sedan svalna på galler innan ni hugger in!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *